PENTRU COPII

Asociația Americană de Ortodonție recomandă ca prima vizită la medicul ortodont să fie în jurul vârstei de 7 ani. Medicul va evalua dezvoltarea scheletală a maxilarelor, situația erupției dentare, spațiul necesar pentru erupția dinților pe poziția corectă, mușcătura copilului și eventuala prezență a obiceiurilor vicioase sau probleme logopedice.

Anumite probleme ortodontice sau ortopedice se corectează cu succes in dentiția mixtă ( prima fază de tratament ) deoarece suturile de creștere nu sunt complet osificate la această vârstă. Așteptarea schimbării tuturor dinților permanenți poate fi o greșeală în anumite cazuri, pentru că la 12-13 ani ( când începem a doua fază de tratament ) suturile intermaxilare sunt deja într-un stadiu mult mai avansat de osificare și tratamentul scheletal / ortopedic are un prognostic redus. Din acest motiv, recomand ca în jurul vârstei de 7 ani copilul să efectueze o radiografie panoramică cu care să se prezinte la un consult de specialitate, urmând ca ortodontul să stabilească momentul începerii tratamentului sau intervalul de timp la care va trebui să se prezinte în vederea monitorizării.

Dacă cel mic este bine dezvoltat scheletal și erupția este în grafic, în general vom aștepta apariția tuturor dinților permanenți, moment în care reevaluam cazul și hotărâm dacă este necesară începerea tratamentului cu aparate fixe sau nu.

Pentru mai multe informatii, dati click AICI!

PENTRU ADOLESCENTI

Majoritatea pacienților purtători de aparat ortodontic au vârsta cuprinsă între 11 și 15 ani. În jurul vârstei de 12 ani toți dinții permanenți sunt erupți sau în curs de erupție. Acesta este un bun moment pentru începerea tratamentului cu aparate fixe.
Aparatele fixe aliniază dinții și corectează mușcătura. Aparatul constă în piese mici / bracketsi/ care se lipesc pe suprafața dinților, iar rolul lor este acela de a ghida dinții spre poziția corectă.
Bracketsii sunt uniți de un arc, partea activă a aparatului, care aplică forțe asupra dinților pentru a putea fi mișcați. Arcul este ținut în bracket de către legături/elastice ce pot fi colorate sau mai puțin vizibile.
Bracketsii se lipesc pe dinți cu ajutorul unor materiale speciale care nu dăunează smalțului, manopera fiind complet nedureroasă.
Aparatele fixe sunt de mai multe tipuri: cele clasice ( metalice ), estetice ( safir ) sau liguale. Fiecare tip de aparat are avantajele și dezavantajele sale, în timpul consultației medicul ortodont va stabili care este cel ami indicat tip de aparat pentru dumneavoastra/ copilul dumneavoastra.

Pentru mai multe informatii, dati click AICI!

PENTRU ADULTI

Din ce în ce mai mulți adulți trec cabinetului ortodontoc, dorinduși un zâmbet mai estetic, dar mai ales o ocluzie ( mușcătură ) funcțională ce le va permite păstrarea dinților în cavitatea bucală pe o perioadă cât mai lungă de timp.
Progresele medicale și tehnologice fac astăzi posibil tratamentul ortodontic LA ORICE VÂRSTĂ. Deși există limitări în tratamentul adultului ( oasele nu mai sunt în perioada de creștere, poziția lor se poate modifica doar chirurgical ); deși plecăm de la începutul tratamentului cu abraziuni dentare, extracții vechi cu denivelări ale planului de ocluzie, patologii parodontale sau articulare, tratamentul ortodontic al adultului aduce beneficii enorme pacienților. Corectandu-le mușcătura creem premizele stopării abraziei dentare, a bolii parodontale și a patologiei articulației temporomandibulare. Bineînțeles alinierea îmbunătațește estetica zâmbetului și estetica facială, precum și
posibilitățile de a efectua o igienizare corectă. În cazul adulților, în general mergem pe variantele de aparate estetice, de safir, linguale sau
sistemul INVISALIGN (gutiere seriate), însă recomand în egală măsură aparatul clasic, metalic, care este deosebit de eficient.

Pentru mai multe informatii, dati click AICI!

Menu