În afara vârstei, care sunt situațiile ce pot fi prezentate de către părinți și necesită prezentarea la medicul ortodont?

  • Pierderea timpurie sau târziie a dinților de lapte
  • Dificultăți în mestecarea alimentelor
  • Copilul respiră pe gură
  • Copilul își suge degetul
  • Dinții copilului sunt inghesuiți sau blocați în erupție
  • Cracmente la deschiderea/ închiderea gurii
  • Dinții nu se apropie în momentul în care copilul închide gura ( ocluzie deschisă )
  • Dinții frontali superiori îi acoperă în totalitate pe cei inferiori ( în unele cazuri mușcă pe gingie – ocluzie adâncă)

BENEFICIUL TRATAMENTULUI ORTO TIMPURIU ( PRIMA FAZĂ)

  • Dezvolatarea oaselor maxilare și creând un mediu mai bun pentru noii dinți permanenți în curs de dezvoltare.
  • Ghidarea erupției dentare
  • Reduce riscul de traumatism a incisivilor proeminenți
  • Reduce probabilitatea blocșrii dinților în os ( în erupție )
  • Păstreaza sau câștiga spațiu pentru dinții permanenți
Ce aparate folosim în tratamentul copiilor în dentiția mixtă ( prima fază de tratament ) ?

DISJUNCTORUL

Acest aparat lărgește maxilarul superior, creează mai mult spațiu pentru dinții care urmează să mai erupa și corectează mușcătura. Disjunctorul poate fi fixat prin :

  1. Prin intermediul unor inele metalice lipite de măsele ( uneori pe măselele de lapte, alteori pe molarii de 6 ani – definitivi )
  2. Prin intermediul unor gutiere care acoperă în întregime măselele, iar dinții din față nu se mai ating ( pe oerioada tratamentului ).
Afla mai multe despre DISJUNCTOR
Cum activați disjunctorul?
Afla mai multe despre DISJUNCTOR

Este important de menționat că inelele/ gutierele sunt lipite de dinți printr-un ciment special, riscul apariției cariilor dentare pe acești dinți este nul, atâta timp cât aparatul nu este descimentat. Durata tratamentului cu disjunctor este în medie de 7-8 luni până la un an în cazul dispozitivelor auxiliare.
Acomodarea cu disjunctorul are loc în urmatoarele 2-3 zile de la momentul aplicării, timp în care copilul va avea o senzație de discomfort ( nu durere ) , va saiva mai abundent și va mesteca mai greu alimentele, motiv pentru care i se vor da alimente mai moi. De asemenea, vorbirea/
pronunțarea anumitor sunete va fi ușor afectată pentru 1-2 zile; este bine ca pacientul să citească câteva povești cu voce tare.
Susținerea părinților și o atitudine pozitivă, încurajatoare este foarte importantă în primele zile, urmând ca în maxim o săptămână copilul aproape să nu mai perceapa prezența aparatului în gură.
Activarea șurubului se face de către părinți acasă conform indicațiilor pe care le veți primi în cabinet. Activarea nu este dureroasă, o ușoară sensibilitate este normal să apară la nivelul dinților, dacă este cazul se pot administra antiinflamatorii ușoare ( Nurofen ).
Igiena este deosebit de importantă în cazul pacienților cu disjunctor. În timpul mesei este posibil să se adune mâncare între aparat și cerul gurii, de aceea se recomandă clătirea abundentă cu apă după fiecare masă. Spațiile dintre aparat și cerul gurii, precum și marginile aparatului trebuie curățate riguros cu periuța, pasta de dinți și eventual un duș bucal ca mijloc suplimentar de
igienizare.
În cabinet vi se vor explica exact pașii tehnicile de igienizare. Periajul incorect/insuficient poate determina apariția inflamației gingivale manifestate prin sângerări/dureri.

Cum activați disjunctorul?

Pe perioada purtării adisjunctorului medicul va fixa programările la anumite intervale de timp ( 10-14 zile în perioada activă; 2-3 luni perioada de contenție ). Este important să respectați programările , iar în cazul în are nu ați reusit să ajungeti la control, opriți activarea aparatului. \

De asemenea, în cazul în care aparatul începe să se miște sau s-a desprins de pe anumiți dinși, opriți activările și sunași la cabinet pentru o programare.

APARAT ORTODONTIC MOBIL

Este un aparat confecționat din acrilat ( plastic ) care poate fi aplicat și îndepărtat de către copil din cavitatea bucală.

Aparatul trebuie pirtat conform instrucțiunilor medicului.

Eficiența aparatului depinde foarte mult de cooperarea pacientului.

APARAT ORTODONTIC MOBIL

Este un aparat mobil din silicon, rolul său fiind acela de a corecta poziția dinților, de a ghida erupția și de a ajuta decondiționarea anumitor obiceiuri vicioase.
Trainerul ajută la o dezvolatare facială armonioasă prin poziționarea corectă a limbii, reantrenarea musculaturii bucale și eercitarea unor forte ușoare pentru a alinia dinții.
Aparatele miofuncțonale sunt prefabricate și vor fi alese de căre medicul ortodont în funcție de tipul anomaliei, vârsta pacientului și gradul de dezvoltare a copilului. Pentru un rezultat bun trainerul va fi purtat aproximativ o ora în timpul zilei și toata noaptea.
Introducerea lui în rutina copilului va fi graduala, pentru a permite musculaturii să se acomodeze cu aparatul. Pacientul va fi monitorizat în mod regulat de către medic pe toata durata tratamentuluii.
Dupa prima fază de tratament din dentiția mixtă este posibil ca dinții copilului să nu fie perfecți aliniați ( nu acesta este scopul primei etape ci sa creem spațiu și să corectăm mușcătura). La finalul primei faze, în funcție de dezvoltarea copilului, de obicei există o perioadă de monitorizare (întalniri la aproximativ 6 luni ) până la erupția completă a dinților.
După erupția tuturor dinților permanenți, în general copiii au nevoie de o a doua fază de tratament cu aparate fixe ( care aliniază perfect dinții și definitivează mușcătura).
Necesitatea celei de a doua faze de tratament va fi stabilită după o reevaluare atentă a cazului pe baza unor noi radiografii ( teleradiografie de profil și radiografie panormaică ), analize detaliate ale acestora cu ajutorul unui program special (NEMOCEPH ) , fotodiagnostic și montarea modelelor în articulator.

Menu