În cazul adulților vorbim de multe ori despre tratamente interdisciplinare : tratamente ortodonticepre protetice, tratamente ortodonce cu o boală parodontală, tratamente cu aparate parțiale sau complete, pentru redistribuirea spaților/corectarea ocluziei înaintea inserției implanturilor dentare.

Colaborarea si comunicarea cu medicii din diferite specializări este foarte importantă în general șiîn special în cazurile tratamentelor adulților, deoarece ei au nevoie de cele mai multe ori de evaloare/tratament parodontall înaintea începerii tratamentului ortodontic.

APARATUL METALIC

Aparatul metalix este confecționat din oțel inoxidabil; este tipul de aparat pe care îl recomand în cazul copiilor și adolescenților, putând fi / accesorizat / cu elastice colorate, oferind un zâmbet vesel, copilaros.

APARATUL ESTETIC (CERAMIC SAU DIN SAFIR)

Este o variantă mai puțin vizibilă, bracketsii sunt transparenți, ei iși mențin aspectul pe toată perioada tratamentului. Elasticele care țin arcul în bracket se poate îngălbeni, din acest motiv sfătuim pacienții să consume cu prudență alimente ssau băuturi colorate ( cafea, vin roșu, ceai
negru, condimente gen curry ).

Aparatul estetic este ales în general de către adulți sau adolescenți cu ceințe estetice ridicate.

APARATUL LINGUAL

Este ipit pe interiorul dinșilor, fiind cea mai estetică variantă de tratament ortodontic. Avantajul său este clar partea estetică, îl recomandăm de obicei adulților care iși dorescu un aparat / invizilibil/. Aparatul lingual are și dezavantaje : o acomodare prelungită, costuri ridicate ale tratamentului, tulburări de fonație și o tehnică de lucru mai dificilă.

APARATUL AUTOLOGATURANT ( DAMON )

Este disponibil în varianta estetică sau de metal. Este un sistem diferit de aparatele clasice, forțele sunt blânde, reduse, arcurile avand o capacitate mai ridicată de a expansiona arcada, tratamentul se reduce ca și timp, iar frecvența activărilor scade. Există situații care se pretează foarte bine pentru tratamentul cu acest sistem, in principiu cazurile care sunt la limita extracțiilor – non extracților.

Pentru tratamentul cu acest sistem, dacă acesta este și cazul dvs, medicul vă va propune aparatul DAMON.

SISTEMUL INVISALIGN

Sistemul INVISALIGN îndreaptă dinții folosind o serie de gutiere transparente, ce asigură o estetică deosebita și un confort sporit.
Gutierele se confecționează pe baza unei scanări digitale a arcadelor dentare și pe baza unui plan de tratament pe care îl comunică medicul ortodont laboratorului INVISALIGN. Spre deosebire de tratamentul cu aparatele fixe,, gutierele vor fi aplicate și îndepărtate de către pacient, cooperarea fiind extrem de importantă pentru un bun prognostic al tratamentului. La începutul tratamentului medicul va lipi niște /atașamente/ transparente pe dinți și veți primi instrucțiunile de aplicare și igienizare ale gutierelor. Ședințele de control în timpul tratamentului vor fi stabilite la un interval de 8-10 săptămâni ( chiar mai mult, în anumite cazuri ) ceea ce consttuie un mare avantaj pentru pacienții care vin la control din alte țări. Tratamentul este nedureros și estetic. Gutierele sunt aproape invizibile și foarte confortabile.

MINI IMPLANTURILE ORTODONTICE

Sunt niște șuruburi foarte mici care se introduc prin gingie în osul alveolar, între rădăcinile dinților și care folosesc ca și ancoraj/sprijin pentru a deplasa dinții într-o anumită direcție. Inserarea mini implanturilor se realizează într-o ședință de 15-20 min sub anestezie locală astfel că
procedura nu este deloc dureroasă. Mini implanturile se folosesc astăzi pe scară largă în ortodonție, peste 50 % din pacientții mei au primit unul sau mai multe mini implanturi în timpul tratamentului. Ele facilitează foarte multe mișcări ortodontice, permițându-ne să obținem cu
ușurință rezultate ce în trecut nu erau posibile sau durau foarte mult timp. Ele se vor îndepărta la finalul tratamentului/sau în timpul tratamentului când medicul hotărăște că nu mai are nevoie de ele; îndepartarea se realizează și mai ușor, fără anestezie. În primele zile după introducerea mini implanturilor este posibil ca pacientul să simtă o mică jenă la locul respectiv, iar igiena este deosebit de importantă pentru prognosticul mini implantului pe durata tratamentului.

TRATAMENTUL AFECȚIUNILOR ARTICULAȚIEI TEMPORO-MANDIBULARE

Articulația temporo-mandibulară reprezintă conexiunea dintre mandibula și osul temporal al craniului, fiind situată în fața urechii, bilateral.

SIMPTOMELE DISFUNCȚIEI articulației temporo-mandibulare

  • Durerea care apare în zona preauriculară
  • Migrene frecvente
  • Zgomote, cracmente la nivelul articulației
  • Limitarea mișcării deschiderii gurii, masticația devine dureroasă
SEMNELE CLINICE
DIAGNOSTIC
SEMNELE CLINICE

CE VEDEM LA EXAMINAREA INTRAORALA ȘI EXTRAORALĂ:

  • Abrazii dentare marcate
  • Contur iregulat al marginilor gingivale
  • Fracturi dentare/ale obturațiilor datorită forțelor excesive pe anumiți dinți
  • Contracții musculare
  •  Contacte premature ce deviază mandibula în mișcarea de închidere
  • Retracții gingivale pe anumiși dinți. Mobilitate crescută
DIAGNOSTIC

Diagnosticul de disfuncție temporo-mandibulară se pune pe baza unui examen clinic și radiologic amănunțit ( CT/RMN de articulație ).
Patologia articulară este plurifactorială (traumatisme, tumori, osteoartrită, artrită reumatoidă) însă ocluzie dezechilibrată declanșează/accentuează simpomele disfuncției articulare. În clinica noastră, am condus cu succes tratamente de repoziționare a condilului în articulație, cu îmbunătățirea simptomatologiei, toate tratamentele plecând de la un diagnostic corect, pus pe baza înregistrărilor cu arcul facial și montării în articulator.

Tratamentul disfuncției temporo-mandibulare precede sau însoțește tratamentul ortodontic. El presupune purtarea de către pacient a unei gutiere speciale pentru repoziționarea condilului și relaxarea musculaturii.

TRATAMENTUL ORTO-CHIRURGICAL

Tratamentul ortodontic este limitat în anumite cazuri de poziția/dezvoltarea incorectă a unuia sau a ambelor maxilare. Aparatele ortodontice pot corecta poziția dinților însă dacă există un decalaj scheletal/osos important sau o asimetrie marcată, tratamentul ortodontic va fi completat de cel chirurgical pentru a obține o ocluzie corectă precum și o armonie dentară și facială. Tratamentul orto-chirurgical începe în cabinetul de ortodonție, însă pacientul merge periodic și la consultații chirurgicale, urmând ca efectiv intervenția chirurgicală să aibă loc la finalul tratamentului ortodontic (dupa 1,5-2 ani de tratament ortodontic), atunci când dinții sunt în poziția corectă în oasele maxilare ăi pacientul este pregătit pentru repoziționarea scheletală.

Operațiile ortognatice se realizează doar după finalizarea procesului de creștere al sistemului osos ( aproximativ 18 ani la fete si 20 la baieți, însă depinde si de anomalia existentă ). Tratamentul orto-chirurgical nu este un tratament ușor, implică operație în spital cu anestezie generală, însă astăzi aceste operații se fac pe scara largă, rezultatele obținute fiind spectaculoase. Pacienții trec de la o mușscătură total defectuoasă, cu probleme de masticație, respirație, probleme articulare, probleme de fonație și estetice majore la o ocluzie funcțională ce aduce cu ea sănătatea articulară și parodontală pe termen lung și o îmbunătățire semnificativă din punct de vedere estetc a feței și profilului.

Menu