Igiena dentară este deosebit de importantă pe toată durata tratamentului ortodontic cu aparat fix, astfel că purtătorul unui asemenea aparat este obligat să perieze dinţii corect şi după fiecare masă.
Periajul dentar se efectuează astfel: suprafetele dentare pe care s-au aplicat brackeţii vor fi periate prin mişcări orizontale, cu perii perpendiculari pe suprafaţa dintelui, dar şi cu perii orientaţi, pe rând, sub brackeţi (privind spre gingie) şi deasupra lor (cu perii orientaţi către vârful dinţilor); se vor efectua câte 10 mişcări din fiecare tip de periaj. După efectuarea periajului dentar cu periuţa obişnuită, se trece la utilizarea periuţei interdentare, între brackeţi, prin spatele arcului, efectuând câte 5 mişcari sus-jos pentru fiecare bracket.
Dimineaţa şi seara după periajul dinţilor se va clăti energic cu apă de gură minim 2 minute, după care timp de 30 minute nu se bea apa, nu se mănâncă (seara oricum nu se mai manancă nimic după periajul dentar, nici nu se mai consumă băuturi îndulcite). Cel puţin o dată pe zi, înainte de periajul de seară trebuie să se folosească aţa interdentară pentru a scoate resturile alimentare şi placa dentară acumulată între dinţi. Pe parcursul purtării aparatului ortodontic fix este mai comod de folosit o aţă de tip superfloss care are un capăt mai uşor de introdus în spatele arcului sau cea mai eficientă şi cea mai simplă metodă este utilizarea unui duş bucal, care pe lângă curăţarea spaţiilor interdentare, realizează şi un masaj gingival.
Foarte mulţi cred că pasta de dinţi este cu atât mai bună cu cât este mai scumpă, însă în realitate ceea ce contează este ca pasta de dinţi folosită, precum şi apa de gură să conţină obligatoriu şi fluor; este bine să eviţi apa de gură care conţine alcool. Tehnica de periaj este mult mai importantă decât marca pastei de dinţi, la fel şi schimbarea periuţei de dinţi la 6-8 săptămâni, ceva mai des decât înainte de aplicarea aparatului fix, având în vedere uzura accentuată a perilor.
Dacă igiena ta este nesatisfăcătoare în timpul tratamentului, zona dentară din jurul brackeţilor se va demineraliza, căpătând o culoare albă, astfel încât dinţii vor avea un aspect inestetic, pătat sau se pot chiar caria.